Saturday, January 5, 2013

Kemana Haluanku : Lepasan SPM




1. Asasi..
Tidak semua IPTA menyediakan program asasi,yang popular ialah Asasi UIA kerana UIA menyediakan semua program asasi meliputi semua bidang iaitu sains,perakaunan,ilmu wahyu,sains kemanusiaan dan bahasa.Tapi,berdasarkan pengalaman sendiri,hanya pelajar yang memperoleh result sekurang-kurangnya 6A ke atas yang ditawarkan tempat di UIA dan subjek Bahasa Inggeris biasanya dapat gred A.Persaingan sangat kuat untuk merebut tempat di UIA mungkin kerana satu-satunya IPTA yang menawarkan asasi untuk semua jenis bidang.Bagi pelajar sekolah agama,saya sarankan pohonlah juga USIM kerana USIM memang dikhaskan untuk pelajar aliran agama kerana meletakkan syarat mengambil Bahasa Arab Tinggi untuk syarat kemasukannya.Persaingan tidaklah terlalu sengit kerana hanya bersaing dengan pelajar aliran agama sahaja.Bagi yang inginkan suasana islamik seperti di zaman sekolah(biasanya budak sekolah agama la),USIM adalah jawapannya(berdasarkan pemerhatian je ni).

2. Matrikulasi
Em,,salah satu laluan yang terpantas utk masuk ke IPTA kerana tempoh pengajian hanya setahun.Tetapi,perlu diingatkan anda perlu bertindak pantas untuk study di peringkat Matrik,kerana cara pengajaran yang cukup pantas.(Ni kawan-kawan kat matrik kata la).Anda perlu mendapat pointer yg tinggi bagi mengelakkan anda mendapat course ‘lelong’ . Persaingan untuk mendapat tempat di IPTA dalam course medic,pharmacy,dentistry sangat sengit.Tetapi,menurut fakta terbaru,pelajar aliran sains digalakkan mengambil aliran sains tulen(kimia,fizik,biologi) berbanding sains gunaan(kejuruteraan,bioteknologi) kerana kekurangan pakar dalam bidang ini.Pendapat saya jika anda ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang sains,matrikulasi pilihan terbaik berbanding STPM.

3. Diploma
Diploma memakan masa selama 3 tahun.Kebaikan mengambil diploma ialah anda berpeluang membaiki pointer kerana tempoh pengajian yang lama.Banyak IPTA yang menawarkan pengajian peringkat diploma,yang popular ialah UiTM.Kelebihan bagi lulusan diploma ialah diploma diiktiraf untuk memohon pekerjaan di sektor awam mahupun swasta dengan tangga gaji berbeza berbanding menggunakan sijil SPM.Peringatan,sijil matrikulasi dan asasi tidak diiktiraf untuk tangga gaji setaraf diploma.Boleh rujuk laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA) untuk melihat perbezaan tangga gaji bagi jika menggunakan sijil SPM dan STPM/Diploma dan Setaraf.

4. STPM/Tingkatan 6
Tingkatan 6?Mesti yang ni pilihan terakhir bagi kebanyakan lepasan SPM.Ye la,aku dah besar,takkan nak kena pakai baju sekolah lagi,lepas tu terikat dengan peraturan sekolah lagi.Itu persepsi bagi orang yang memang tak pernah tengok atau ambil tahu pengalaman sebenar bergelar pelajar Tingkatan 6.Tetapi antara kelebihan melanjutkan pengajian di Tingkatan 6:

      -   Jimat kos.
Riasanya semua ex-form 6 setuju dengan point ni.Mana tak jimatnya,pergi sekolah pakai uniform sekolah je.Tak payah pening-pening nak cari baju kemeja pelbagai warna(bagi lelaki) dan pening fikir nak suai padankan tudung dan baju kurung(bagi perempuan).Pakai je baju sekolah yang boleh ditukar ganti dan tahan pakai selama setahun.Yuran sekolah pun bukannya mahal sangat plus yuran untuk mengambil peperiksaan STPM pun dah dimansuhkan.Duit tinggal guna untuk beli buku je.Kalau pandai sikit,cari-carilah senior form 6 dan ex-form 6 dan beli buku second-hand daripada mereka.

-        Mendapat kepercayaan daripada guru-guru
Apabila anda bergelar pelajar Form 6,anda akan rapat dan ‘kamceng’ dengan guru-guru bagaikan kawan anda.Maksudnya,anda tidak lah rasa terlalu segan untuk berbincang tentang masalah pembelajaran(bincang masalah lain pun boleh) dengan guru kerana kebanyakan guru Form 6 akan berkomunikasi dengan kita seolah-olah rakan kita sendiri.Guru akan memberi kepercayaan kepada pelajar form 6 menguruskan sebarang majlis di sekolah kerana menganggap pelajar form 6 ni sudah matang.

-        Peluang cerah mendapat tempat di IPTA.
Kelebihan ni yang biasanya diceritakan oleh guru-guru Tingkatan 6.Peluang terbuka luas dan lebih banyak pilihan program pengajian untuk lepasan STPM jika dibandingkan lepasan SPM.Kebanyakan lepasan STPM mudah mendapat tempat di IPTA terkemuka seperti UM,UKM,USM,UPM dan UPSI.Bagi yang ada keinginan untuk ke UIA tetapi tidak mendapat peluang,STPM adalah laluan terbaik kerana UIA hanya menerima lepasan STPM dan tidak menerima lepasan matrikulasi ke program ijazah pertama.

SO,BUATLAH KEPUTUSAN YG TEPAT UTK DIRI KITA


PROGRAM PRA DIPLOMA, DIPLOMA DAN ASASI AMBILAN Semester 1 2013/2014
/ = Ditawarkan 
X = Tidak Ditawarkan
BIL
FAKULTI
BIL
KOD PRG
PROGRAM
LEPASAN
PRA PERDAGANGAN (B)PRA SAINS (C)PRA PERAKAUNAN(ZB)SPM (S)
PROGRAM DIPLOMA
1
FAKULTI PERAKAUNAN
1
AC110
DIPLOMA PERAKAUNAN 
/
X
X
/
2
AC111
DIPLOMA PERAKAUNAN 
X
X
X
/
3
AC120
DIPLOMA SISTEM MAKLUMAT PERAKAUNAN 
/
X
X
/
2
FAKULTI SENILUKIS DAN SENIREKA
4
AD110
DIPLOMA SENI LUKIS & SENI REKA 
/
/
X
/
3
FAKULTI SAINS PENTADBIRAN & PENGAJIAN POLISI
5
AM110
DIPLOMA PENTADBIRAN AWAM 
/
X
X
/
4
FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR
6
AP111
DIPLOMA PERANCANGAN BANDAR DAN WILAYAH 
X
/
X
/
7
AP114
DIPLOMA UKUR BAHAN 
X
/
X
/
8
AP115
DIPLOMA PENGURUSAN HARTANAH 
X
/
X
/
9
AP116
DIPLOMA BANGUNAN 
X
/
X
/
10
AP117
DIPLOMA REKABENTUK DALAMAN 
X
/
X
/
11
AP119
DIPLOMA UKUR BANGUNAN 
X
/
X
/
12
AP120
DIPLOMA SAINS GEOMATIK 
X
/
X
/
13
AP121
DIPLOMA SAINS GEOMATIK (SISTEM MAKLUMAT GEOGRAFI) 
X
/
X
/
14
AP122
DIPLOMA SAINS GEOMATIK (SUMBER ALAM) 
X
/
X
/
15
AP148
DIPLOMA SENIBINA LANDSKAP 
X
/
X
/
5
FAKULTI SAINS GUNAAN
16
AS113
DIPLOMA TEKNOLOGI POLIMER 
X
/
X
/
17
AS114
DIPLOMA MIKROBIOLOGI 
X
/
X
/
18
AS115
DIPLOMA KIMIA PERINDUSTRIAN 
X
/
X
/
19
AS116
DIPLOMA TEKNOLOGI MAKANAN 
X
/
X
/
20
AS117
DIPLOMA INDUSTRI PERKAYUAN 
X
/
X
/
21
AS118
DIPLOMA TEKNOLOGI TEKSTIL 
X
/
X
/
22
AS120
DIPLOMA SAINS 
X
/
X
/
6
FAKULTI PERLADANGAN DAN AGROTEKNOLOGI
23
AT110
DIPLOMA PENGURUSAN LADANG 
X
/
X
/
7
FAKULTI PENGURUSAN PERNIAGAAN
24
BM111
DIPLOMA PENGAJIAN PERNIAGAAN 
/
X
X
/
25
BM114
DIPLOMA ANALISIS PELABURAN 
/
X
X
/
26
BM115
DIPLOMA PENGAJIAN PERNIAGAAN (INSURANS) 
/
X
X
/
27
BM117
DIPLOMA PENGAJIAN PERNIAGAAN (PENGANGKUTAN) 
/
X
X
/
28
BM118
DIPLOMA PENGURUSAN DAN TEKNOLOGI PEJABAT 
/
/
X
/
29
BM119
DIPLOMA PENGAJIAN PERBANKAN 
/
X
X
/
8
FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN MATEMATIK
30
CS110
DIPLOMA SAINS KOMPUTER 
X
/
X
/
31
CS111
DIPLOMA STATISTIK 
X
/
X
/
32
CS112
DIPLOMA SAINS AKTUARI 
X
/
X
/
33
CS143
DIPLOMA SAINS MATEMATIK 
X
/
X
/
9
FAKULTI TEKNOLOGI KREATIF DAN ARTISTIK
10
FAKULTI KEJURUTERAAN AWAM
34
EC110
DIPLOMA KEJURUTERAAN AWAM 
X
/
X
/
11
FAKULTI KEJURUTERAAN ELEKTRIK
35
EE110
DIPLOMA KEJURUTERAAN ELEKTRIK (KAWALAN DAN INSTRUMENTASI) 
X
/
X
/
36
EE111
DIPLOMA KEJURUTERAAN ELEKTRIK (ELEKTRONIK) 
X
/
X
/
37
EE112
DIPLOMA KEJURUTERAAN ELEKTRIK (KUASA) 
X
/
X
/
12
FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA
38
EH110
DIPLOMA KEJURUTERAAN KIMIA 
X
/
X
/
13
FAKULTI KEJURUTERAAN MEKANIKAL
39
EM110
DIPLOMA KEJURUTERAAN MEKANIKAL 
X
/
X
/
14
FAKULTI FILEM, TEATER DAN ANIMASI
40
CT111
DIPLOMA TEKNOLOGI KREATIF (SKRIN) 
/
/
X
/
41
CT112
DIPLOMA TEKNOLOGI KREATIF (PENULISAN ARTISTIK) 
/
/
X
/
42
CT113
DIPLOMA TEKNOLOGI KREATIF (TEATER) 
/
/
X
/
43
CT114
DIPLOMA TEKNOLOGI KREATIF (PENGURUSAN INDUSTRI KREATIF) 
/
/
X
/
15
FAKULTI PENGURUSAN HOTEL DAN PELANCONGAN
44
HM110
DIPLOMA PENGURUSAN HOTEL 
/
X
X
/
45
HM111
DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN 
/
X
X
/
46
HM112
DIPLOMA PENGURUSAN PERKHIDMATAN MAKANAN 
/
/
X
/
47
HM115
DIPLOMA SENI KULINARI 
/
X
X
/
16
FAKULTI SAINS KESIHATAN
48
HS110
DIPLOMA KEJURURAWATAN 
X
/
X
/
49
HS111
DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN 
X
/
X
/
50
HS112
DIPLOMA PENGIMEJAN PERUBATAN 
X
/
X
/
51
HS113
DIPLOMA KESIHATAN PERSEKITARAN 
X
/
X
/
52
HS114
DIPLOMA FISIOTERAPI 
X
/
X
/
53
HS115
DIPLOMA PEMULIHAN CARA KERJA 
X
/
X
/
17
FAKULTI PENGURUSAN MAKLUMAT
54
IM110
DIPLOMA PENGURUSAN MAKLUMAT 
/
/
X
/
18
FAKULTI KOMUNIKASI DAN PENGAJIAN MEDIA
55
MC110
DIPLOMA KOMUNIKASI DAN MEDIA 
/
/
X
/
19
FAKULTI MUZIK
56
MU110
DIPLOMA SENI MUZIK 
X
X
X
/
20
FAKULTI FARMASI
57
PH110
DIPLOMA FARMASI 
X
/
X
/
21
FAKULTI SAINS SUKAN DAN REKREASI
58
SR113
DIPLOMA PENGAJIAN SUKAN 
/
/
X
/
 
PROGRAM ASASI
1
FAKULTI SAINS GUNAAN
2
FAKULTI PENDIDIKAN
3
FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA
4
FAKULTI UNDANG-UNDANG
1
PI005
ASASI UNDANG-UNDANG UITM 
X
X
X
/




3 comments:

  1. saya decide nak amik diplooma, tpi ramai kawan kawan kata ianya membazir umur. tpi saya tidak beran8i amik matriks

    ReplyDelete
  2. hurm,,,,saya pun rsa biar lha ambil d ploma biar pun amek msa 3 tahun,,,,,,lau zaman sekolah atau pengajian berakhir ngn singkat,,,,,sunguh tidak best zaman remaja tuk d kenang,,,NOSTALGIA,,,huhuh

    ReplyDelete
  3. diploma pengurusan pejabat tu macam mana? saya berminat tapitakuttak boleh bawa. harap dapat membantu

    ReplyDelete